Om du drömmer om en karriär som professionell fotbollsspelare, eller om du bara älskar att spela fotboll och vill kunna ägna så mycket tid som möjligt åt din träning, kan det vara en bra idé att välja ett fotbollsgymnasium. Det finns ett flertal gymnasieutbildningar i landet med fotboll som särskild inriktning, vilket tillåter att man kombinerar fotbollsträning med sina studier på ett sätt som gör att de komplementerar varandra, istället för att de krockar.soccer-1501695_960_720

En sådan utbildning finns på Widénska gymnasiet i Västerås. Här finns möjlighet att kombinera flera olika sporter med sina studier, bland annat fotboll. Skolan är certifierad av Svenska Fotbollsförbundet och följer både förbundets och Skolverkets studieplan för specialidrott fotboll. För att bli antagen till utbildningen måste man både genomgå intervjuer och provspela fotboll. Skolans lag har haft framgångar inom sporten, då både herrlaget och damlaget nådde SM-final år 2014.

Även på andra håll i landet kan man kombinera fotboll med studier. I Malmö finns till exempel två gymnasieutbildningar som samarbetar med Malmö FF: en på den kommunala skolan Malmö idrottsgymnasium, och en på den privata skolan Procivitas. På utbildningarna får man förutom praktisk fotbollsträning också fördjupa sig i ämnen som fotbollspsykologi, fotbollsfysiologi, kost och hälsa, ledarskap och tränarutbildning.

I Stockholm finns hela elva gymnasieutbildningar med fotbollsinriktning, som samarbetar med Stockholms FF. Det handlar bland annat om Danderyds gymnasium, Sjölins gymnasium, Stockholms Idrottsgymnasium, Midsommarkransens gymnasium, Fristående Tibble Gymnasium och Fredrika Bremergymnasiet. Dessa skolor är också certifierade av Svenska Fotbollsförbundet. Det innebär bland annat att skolorna måste anordna så kallade samverkansträffar med elevernas fotbollsföreningar, för att planera och värdera både elevens arbete och samarbetet mellan skolan och föreningen.

När man tränar fotboll på ett fotbollsgymnasium är det inte ovanligt att man har träning på morgonen innan skolan börjar, eller under en håltimme under skoldagens gång. Det innebär att man måste ta sig från träningen tillbaka till skolan, istället för att åka hem. Därför är det mycket viktigt att man duschar ordentligt efter träningen och har varma ytterkläder, eftersom man annars kan bli förkyld av svett som kyls ned, vilket kan medföra att man missar både lektioner och träning. Du hittar varma ytterkläder från märken som Parajumpers för barn och ungdomar på Kidsbrandstore.se.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *