Sverige har ett U19-herrlandslag som representerar Sverige på den internationella scenen. Laget bildades 2001 och den första landskampen spelande man mot Turkiet där man vann med 3-2 på hemmaplan. Den största vinsten tog man mot Kazakstan 2003 på bortaplan där man vann med 2-9. Den största förlusten kom mot Spanien på hemmaplan 2003 då man förlorade med 0-5. Sveriges U19-landslag har inte varit särskilt framgångsrika då man innan 2017 inte ens lyckats kvalificera sig till ett Europamästerskap. Exempelvis Sveriges U21-landslag har varit betydligt mer framgångsrika då man bland annat vann Europamästerskapet i fotboll så sent som 2015. Intresset för Sveriges nuvarande U19-landslag består vanligtvis av en frisk blandning av spelare från hela landet och många av seniorlandslagets stjärnor har en gång spelat U19-landslaget. Truppen är uppdelad i två olika årskullar, för närvarande lag 1998 och lag 1999. Mellan 50 och 60 spelare har någon gång varit uttagna till respektive lag. Trupperna består dock inte om mer än 15-16 spelare för varje landskamp.

Sverige EM 2017

Lyckan över att Sverige lyckades ta sig till EM varade inte så länge. Sverige utslaget ur EM var ett konstaterat faktum efter de två första matcherna som slutade med förluster. Tjecken och Georgien, som inte är högt rankade, stod för motståndet i dessa matcher. Sverige var således redan utslaget inför den sista matchen i gruppspelet mot Portugal. Man hade dock fortfarande möjligheten att för första gången någonsin vinna en match i ett Europamästerskap. Matchen såg ut att gå Sveriges väg då Viktor Gyökeres gjorde ett fint mål i slutet av den första halvleken. Det var för övrigt Gyökeres, som till vardags spelar för Brommapojkarna, tredje mål i turneringen. Sveriges lyckades också göra 2-0 i början på den andra halvleken. Portugal lyckades dock reducera till 2-1 kort därefter och i matchens slutskede lyckades man också kvittera till 2-2 som också blev slutresultatet. En vinst hade givetvis varit att föredra, dock så lyckades Sverige ta sin första poäng i ett Europamästerskap. Det bådar gott inför framtiden då många av de yngre spelarna kommer att få chansen att kvala till mästerskapet igen nästa år, då med erfarenheten av att spela mot de bättre lagen.

Svenska ungdomslandslag i fotboll

Sverige har hela sju ungdomslandslag i fotboll från åldrarna U15 till U23 (Ett U22 landslag existerar inte). Laguttagningarna sker av respektive förbundskapten som är heltidsanställd av det svenska fotbollsförbundet. Laguttagningarna sker på olika sätt, de yngre spelarna blir uttagna genom ett elitläger man håller varje år för de allra bästa spelarna från landet. De lite äldre spelarna har ofta redan etablerat sig i de tidigare landslagen genom bra prestationer. Det är inte helt ovanligt att en spelare som inte spelat i de yngre landslagen blir uttagen senare i karriären till exempelvis U21 eller U23-landslagen. Sveriges fotbollsförbund har med tiden kommit att investera mer tid och pengar i ungdomslagen då man insett hur viktigt det är att man satsar på spelarna tidigt. Det har också att göra med att den internationella konkurrensen bara blir större och större. På landslagsresorna får spelarna en rad olika saker av förbundet. Tempur kudde är lätt att ta med likaså är det lätt att ta med en dator att fördriva tiden med.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *