Många ungdomar tycker att det är roligt att spela fotboll. Det ger en möjlighet att skaffa fler kompisar och känna en stark gemenskap tillsammans. De som har spelat fotboll sedan ung ålder har i högre utsträckning en god hälsa jämfört med de som inte varit lika fysiskt aktiva. Finns det några hinder för att spela fotboll? Eftersom sporten är såpass fysisk kan man lätt anta att funktionshindrade inte kan vara med och spela. Dock finns det massor av olika handikappanpassningar inom sporten så att alla kan vara med, även de som har lite svårigheter.

A multi-ethnic soccer team full of elementary age children are cheering together after winning their game. They have their arms raised up in the air victoriously.

Skapa rätt förutsättningar

Om man har ont i fötterna eller en skadad rygg kan det vara svårt att spela fotboll. För en ungdom som brinner för sporten brukar inte det här vara ett hinder. Om man spelar fotboll på hobbynivå med några vänner går det lätt att anpassa aktiviteten. Kanske kan man minska tiden eller byta ut spelare oftare så att de som inte har den fulla kraften ändå har chansen att vara med. Det behöver inte bara vara människor med benproblem som har svårt att klara av sporten, även astmatiker kan uppleva hinder. Det gäller att skapa rätt slags förutsättningar och våga ta tag i problemet ordentligt. Något som är trasigt behöver inte vara helt odugligt, det gäller både saker och människor. Du kan till exempel renovera och skaffa snygga badrumsmöbler utan större åthävor, en liknande princip gäller för fotboll – se bara till att ha rätt utrustning och ett sinne för problemlösning.

Alla får vara med

Fotboll är en populär sport i hela världen. Många börjar spela i barnsben men vissa stöter på hinder tidigt, även om de verkligen vill vara med på plan. För funktionshindrade med benproblem kan man anpassa sporten genom att minska speltiden och byta ut spelare ofta. Då hinner man förhoppningsvis återhämta sig innan man går ut på plan igen. Inom all ungdomssport finns ett visst mått av tävlingsinstinkt. Det är kul att tävla men det får inte gå för långt så att någon känner att hen inte duger. Vissa människor beter sig som elaka clowner och retar de som gör dåligt ifrån sig. Taskiga kommentarer kan vara ett av de största hindren inom fotboll, särskilt för de som tyvärr inte har möjligheten att bli fotbollsproffs men som ändå vill spela. Om man stöter på problem på plan ska man försöka att bara vifta bort dem och istället fokusera på att njuta av sporten.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *