De flesta barn drivs av spelglädje

Sport redan i unga år bäddar för goda vanor resten av livet, både hälsomässigt och på det sociala planet. I Sverige spelar fler barn än någonsin fotboll, samtidigt som många slutar redan i ungdomsåren. Ofta delas barnen upp efter prestationsförmåga, och ”bänkning” är redan i tidig ålder vanligt förekommande för att vinna prestigefyllda cuper och pris. Frågar man barnen själva så värdesätts nöjet med sporten mycket högre än vinsterna i sig, medan många av oss vuxna verkar gilla att mäta framgång i fina pokaler. Hur kan vi utveckla fotbollen och våra barn i Sverige?

Fotboll bör vara för alla barn

Idag spelar fler barn än någonsin fotboll, samtidigt har det aldrig funnits färre junior- och seniorlag. Förändring behövs för att inte bara locka spelarna till verksamheten, men också för att behålla dem. Ett problem är att barnen ofta nivå indelas då viljan att vinna prestigefyllda cuper och pokaler tar över. Det finns flera anledningar till att sluta toppa ungdomslagen i fotboll. En undersökning visade att 85 % av barnen främst idrottade för nöjes skull, och endast 3 % tyckte vinst var det viktigaste. Få slutar med något där man blir uppskattad och bekräftad, och därför måste vi se till att fotboll är för alla barn, inte bara de särskilt talangfulla.

Idrottande barn är en samhällsinvestering

Att idrott har positiv inverkan på utveckling, lärande, allmän hälsa och välbefinnande hos barn och ungdomar är ingen nyhet. Grunderna för sunda levnadsvanor med fysisk aktivitet skapas redan i barn- och ungdomsåren. Idrott utvecklar dessutom sociala färdigheter genom att lära oss att kämpa, och hantera såväl vinster som förluster. Ungdomar som idrottar har bättre självkänsla, mindre depressiva symptom, begår färre brott och dricker mindre alkohol än jämnåriga som inte är engagerade i idrott. På så vis leder aktiva barn och ungdomar inte bara till en vinst för individerna själva, utan också för hela samhället både ur ett folkhälsoperspektiv och samhällsekonomiskt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *