Fotbollsfamiljen är stor och sträcker sig ut över hela världen. Faktum är att det är världens största sport sett till antalet utövare. Egentligen kan nog nästan alla världens personer relatera till sporten på något sätt. De flesta som spelare, men även i andra roller och då allt från ägare till ett proffslag till funktionärer på gräsrotsnivå. Många är de spelare som redan i unga år slutar på grund av olika orsaker. Dessa spelare är otroligt viktiga för sporten att fånga upp. Det finns som sagt fler roller inom fotbollen. En av de svåraste rollerna att tillsätta är domare. Men det är också en av de viktigaste uppgifterna ett förbund har, att se till att det finns domare inte bara till seniorfotbollen utan även inom ungdomsfotbollen. Bara i Sverige finns det över en miljon spelare. Då kan ni själva räkna ut att det krävs en hel del funktionärer i form av domare för att täcka alla behov.

Domarrollen en utsatt roll

De flesta som har varit eller är domare har positiva erfarenheter från sporten och lagen de dömer respekterar det de gör fullt ut. I ”stridens hetta” kan det komma ett och annat skällsord från spelare och ledare men oftast stannar det vid det och då särskilt om domaren är en erfaren funktionär som vet hur han eller hon skall hantera situationer. Kommunikation brukar man säga är det viktigaste verktyget en domare kan ha. Men det finns tyvärr en del problem. Största problemet finns inom ungdomsfotbollen, där så väl spelare, ledare och föräldrar som tittar på kan utgöra en stor säkerhetsrisk för en ung oerfaren domare. Inte sällan kan man läsa rubriker som domare attackeras av spelare eller publik attackerade domare i ungdomsmatch. Detta är naturligtvis ett problem som tas på största allvar av både klubbar, förbund och domarkåren. Det får helt enkelt inte ske. Men ändå händer det då och då. Ännu oftare får domaren stå i centrum för glåpord och annat spott och spe. I regel leder det inte till något annat än att domaren tröttnar och slutar med fotbollen.

Ledare med pondus

När en domare i en ungdomsmatch upplever situationen så allvarlig att han känner sig hotad på ett något sätt är det oerhört viktigt att han omedelbart får stöd på plats. Alla domare klarar inte av att stå upp mot ledare eller spelare som känner sig felaktigt dömda men då måste det finnas någon ansvarig från hemmalaget eller fotbollsförbundet som snabbt kan hjälpa domaren att ta beslut. Kanske en ledare i hemmaföreningen som inte har med det spelande laget att göra men ändå har pondus nog att stå upp för domaren i en akut och otrevlig situation. Det kan också vara en av förbundet utsänd kontrollant eller mentor för domarna. Det bör föras en ständigt diskussion om hur man skall få stopp på hot och trakasserier inom sporten. Det är där utbildning ledarskap kommer väl till hands. Alla i och kring fotbollen, spelare, ledare, föräldrar och andra som kommer till matcherna måste få utbildning i hur man kan förebygga problemet och hur olika situationer ska hanteras.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *