Många unga killar och tjejer drömmer om att en dag bli fotbollsproffs. För de flesta kan det verka som en avlägsen dröm utan realistiska chanser, men faktum är att drömmen blir verklighet för tiotals svenska spelare varje år. Det kan kanske tyckas lite med tanke på hur många licensierade spelare det finns i landet, men med hårt arbete och lite tur kan du bli en av dem som erbjuds ett kontrakt av ett stort fotbollslag någonstans i Europa. Vägen dit är lång, men med ett målmedvetet sikte på proffskontraktet finns möjligheten. Här är några steg som tar dig närmare drömmen som ungdomsproffs.

A multi-ethnic group of elementary age children are playing a soccer game outside on a sunny day at the park.

Om du inte redan spelar i ett lokalt fotbollslag kan det vara klokt att gå med i din lokala klubb. Ofta kan den lokala fotbollsplanen kännas som en helt annan värld än de glamorösa planerna vi ser på TV, men alla spelare har någon gång börjat på en mindre scen. Här lägger du grunden till det som senare blir verktygen i en proffskarriär. I ett organiserat fotbollslag får du rätt utbildning och träning för att komma väl förberedd till fotbollsspel i senare åldrar. Du lär dig alltifrån taktik till löpträning och du kan på så sätt utveckla din kompetens på fotbollsplanen.

För att bli ungdomsproffs krävs det att ett större lag får upp ögonen för dig. Om du spelar i ungdomsverksamheten i en klubb som har ett seniorlag på elitnivå behöver du ofta inte flytta för att få ett kontrakt – så länge du är tillräckligt bra. I Sverige är det bara de allsvenska klubbarna liksom några lag i Superettan som har råd att hålla sina spelare helt avlönade. Om du drömmer om en internationell chans till att bli proffs gäller det istället att imponera på scouterna. De kan dyka upp när du minst anar det, så se till att prestera maximalt i varje match, oavsett om det är en stor final eller en reservlagsmatch.

Som ungdomsproffs gäller det att hålla sig skadefri och fräsch för att kunna stå för den optimala prestationen. Eftersom kroppen är ditt verktyg behöver du sköta om den och ibland blir du tvungen att göra ingrepp. Det kan gälla alltifrån tandreglering till knäoperationer för att din kropp ska fungera som den ska.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *