I dagens klubbfotboll har de egna talangerna kommit att spela en allt större roll. Numera kan en klubb säkra sin ekonomiska framtid i många år framöver genom att sälja en enda superstjärna till ett större lag. Det ger de mindre lagen ett incitament att satsa hårt på de egna produkterna och se till att de når sin fulla potential. Samtidigt är det inte bara mindre klubbar på jakt efter en miljonaffär som har insett akademiernas vikt. Även de största klubbarna i världen har förstått att de egna talangerna kan vara en väg till framgång och spela en viktig roll i de stora matcherna.

Inget lag är ett bättre exempel på det än FC Barcelona. De har länge kallats för det största laget i världen och det är inte utan belägg. Laget har vunnit flera Champions League-titlar under det senaste decenniet – senast 2015 – och de fortsätter att vara ett ständigt hot i alla tävlingar de ställer upp i. En grund till deras enorma framgångar är La Masia, Barcelonas ungdomsakademi. Det har länge setts som den bästa ungdomsverksamheten i hela Europa och det är här som många av dagens stjärnor har fostrats. Superstjärnan Lionel Messi är kanske det kändaste exemplet på det.

1200px-New_Masia_building,_at_the_Ciutat_Esportiva_Joan_GamperEn unik sak som särskiljer La Masia från andra lags ungdomsverksamheter är att det redan i tidig ålder finns ett stort fokus på att spela fotboll på Barcelonas vis. Det innebär att de drillas i den så kallade tiki-taka-fotbollen. Tanken är att bollen ska spelas snabbt med få tillslag mellan spelarna för att skapa ett rappt passningsspel som kan luckra upp motståndarna. Barcelonas seniorlag har firat stora triumfer med hjälp av taktiken, men grunden till inställningen läggs redan på juniornivå.

La Masia har inte varit en helt okontroversiell verksamhet. Framgångarna har gjort att den har satts under lupp och kritiker menar att Barcelona bryter mot Fifas regler genom att värva spelare i alltför ung ålder. I La Masia går det att påbörja sin karriär redan som 7-åring och det gör att spelare i andra klubbar som visar upp en exceptionell talang redan tidigt får en press på sig att gå med i akademin.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *